Ana içeriğe atla

İKİ UÇLU (BİPOLAR) BOZUKLUK


Gün içinde defalarca duygu durumunuz değişiyor mu? Çok mutlu ve enerjik hissediyorken birdenbire ağlamaya başlayıp her şeyden nefret ettiğiniz oluyor mu?  Her gün 3-4 saat uyumanıza rağmen kendinizi enerjik mi hissediyorsunuz? Bu sorulara verilen cevap evet ise iki uçlu bozukluk düşünülmelidir. İki uçlu (bipolar) bozukluğu yakından tanıyalım;

Taşkınlık ve depresyon gibi dönemleri olan, insana ait duyguların hep sınırlarda yaşandığı, tedavi edilmediği takdirde kişiye ömür boyu sıkıntı veren bir rahatsızlıktır.
Bipolar bozukluk için 3 dönemden söz edebiliriz:
Mani Dönemi
·        Bu dönemde bipolar bozukluğu olan kişiler taşkınlık dediğimiz abartılı duygu durum yaşarlar. Çabuk sinirlenip, öfke patlamaları yaşayabilirler.
·        Kişinin kendine olan güveni abartılı şekilde artabilir.
·        Karşısındakini bunaltacak derecede konuşma eylemi gerçekleştirirler.
·        Çok hızlı düşünüp hızlı konuşurlar.
·        Yolda yürürken gözüne bir gazete manşeti takılacak kadar istemsiz dikkatlidir fakat odaklanması gereken şeylerde dikkati kolay dağılır. Örn. konuşurken uçan kuşa dikkati kayabilir.
·        Çok az uyku uyumalarına rağmen uykusuzluk çekmezler.
·        Mani döneminde kişiler her türlü etkinliğe katılım için kendilerini hazır hissederler, enerjileri çoktur, buna bağlı olarak da cinsel aktivitede artış söz konusu olabilir. Yalnız bu cinsel aktiviteler hızlı alınmış ve planlanmamış kararlarla yapıldığı için olumsuz sonuçlara yol açabilir.
·        Maddi durumu el vermemesine rağmen düşüncesizce para harcayabilir ve hayatını zora sokabilir.
·        Kişi çoğu zaman yaptığı eylemleri farkında değilse, gerçeklikle bağı kopmuşsa ve buradaki belirtiler kişinin kendi hayatını ve çevresindekileri zora sokacak denli ağır ve şiddetli ise hastaneye yatmayı gerektirir.
Hipomani Dönemi
Belirtileri mani dönemindekilerin aynısıdır. Bu dönemde de taşkın davranışlar ve yüksek duygu durum vardır.  Mani döneminden farkı, kişinin gerçeklikle bağı kopuk değildir, kişi bilinçlidir ve belirtiler hastaneye yatmayı gerektirecek denli ağır ve şiddetli değildir.

Majör Depresyon Dönemi
·        Hiçbir sağlık etkisine bağlı olmaksızın duygu durumun düşük olduğu dönemdir.
·        Mani ve Hipomaninin tersine son derece çökkün bir duygu durum vardır.
·        Etkinliklere olan fazla ilgisini bir anda kaybedebilir. Kişi önceden zevk aldığı aktivitelerden artık zevk almadığını söyler.
·        Gün boyunca yataktan çıkmak istemez, sürekli üzüntülü ve umutsuzdur.
·        “Nasılsın” diye soranlara “iyiyim” diye cevap verir ama iyi olmadığı ses tonundan da mimiklerinden de anlaşılır.
·         Kişinin hareketleri ve konuşması yavaşlar.
·        Yeme ve uyku düzenleri bozulur. Aşırı yemek yeme-kilo alma, aşırı uyuma, iştah kaybı- istemsiz kilo verme, uykusuzluk görülebilir.
·        Mani ve hipomanideki o artan enerji burada dibe vurur.
·        Özgüvende azalma görülür, değersizlik hissi artar.
·        Göz teması ve odak sorunu yaşarlar. Kişi dikkatini veremez, karşısındakine söylediklerini birkaç kez tekrar ettirebilir.
·        Hayattan beklentisini ve yaşam amacını kaybedebilir, buna bağlı olarak da intihar girişimleri olabilir.
·        Daha önce intihar girişimi olmasa bile kafası sürekli bu hayatın yaşanacak kadar güzel olmadığı düşünceleriyle doludur.

Görüldüğü gibi bipolar hangi dönemde olursa olsun yaşamı zora sokan, işlevsellikte düşmeye yol açan bir bozukluktur. Tedavi edilmediği sürece risk oluşturur. Dönemler arası geçiş yıllar alabildiği gibi, çok hızlı da olabilir. Döngüler kontrol edilemez olduğu için hem kişinin kendisi hem de çevresi için çok yıpratıcıdır. Özellikle ebeveyni bipolar olan çocuklarda da başka psikolojik rahatsızlıklar baş gösterebiliyor. Bakım verenin bir dönem çok ilgilenip üstüne düştüğü, bir dönem ise fizyolojik ihtiyaçlarını bile karşılamak istemediği bir çocuk dengesizlik ortamında büyür. Bu tip olgularda ebeveyn ile birlikte çocuğa da psikoterapi uygulamak gerekebilir.
NOT: Yapılan araştırmalara göre bipolar kişilerin intiharla ölüm oranları kanserli kişilerin ölüm oranlarından yüksektir. Bu nedenle bu iki uçlu duygudurum bozukluğuna sahip ,intihara yatkınlık gözlenen kişi vakit kaybetmeden psikiyatri kliniğine sevk edilmelidir.





Büşra Güre

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Su Falı Nedir Ve Nasıl Bakılır?

    Su Falı Nedir Ve Nasıl Bakılır? Astroloji bilimine göre bakılabilcek çok sayıda fal çeşidi vardır. İnsanların gelecekte ne olacağını ve yaşanacakları merak etmesi, falların meydana çıkmasını sağlamıştır. Fal meraklılarının en çok merak ettiği konulardan biri ise,  su falı nedir   sorusudur. Su falı, dünyada bakılan en zor fal türleri arasında yer alır. Bu fala bakmak oldukça zordur. Bu nedenle su falına herkes bakamaz. Bakanlar ise, genellikle bir ayet, hüddam ve esma hadimi yolu ile bakar. Bu fala bakan kişinin kalbinin temiz olması gerektiğine inanılır.    Su Falı Nasıl Bakılır?   En çok ilgi duyulan   astroloji falı   su falıdır. Su falına bakmak için bir derin kaba su koyulur. Suyu fala bakacak kişinin doldurması çok önemlidir. Çok fazla ışık olmayan hatta olabildiğince karanlık bir alanda fala bakmaya başlanır. Fala başlamadan önce istediğiniz bir şey için niyet etmeniz gerekir. Örneğin işe gireceksem suya ay doğsun gibi bir niyet etmeniz gerekir. Daha sonra fala bakan kişinin

İlaç Prospektüs Tercümeleri Nasıl Yapılmalıdır

Söz konusu tıbbi alan olduğu zaman çeviri çok daha önemli noktaya ulaşmaktadır. Özellikle tıbbi terimler ile beraber ilaçların nasıl kullanılacağına dair doğru çeviri hayat kurtarıcıdır. Bilindiği üzere her ilaç içerisinde prospektüs bulunur. İlaçların yan etkilerine ve kullanımı gibi belli başlı bazı bilgileri hastaya detaylı şekilde sunar. Genel olarak tek parça kağıttan oluşan bu kılavuz için, Türkçe üzerinden çeviri büyük öneme sahiptir. Zira mevcut kurallara uyularak tüketilmesi gereken ilaçlar için, tercüme bürosu bu konuda rehber görevi üstlenmektedir.   İlaç Prospektüs Tercümeleri   Çeviri dünyası için en ciddi şekilde ve detaylı olarak ele alınması gereken alanlardan biri olarak tıbbi tercüme gelmektedir. Söz konusu sağlık olduğu için prospektüs üzerindeki yan etkiler ya da kullanım gibi tüm unsurlar hatasız şekilde çevrilmelidir. Bu doğrultuda Kaynak dil ile hedef dil arasında yapılacak olan aktarım, anlam kayması olmadan hatasız şekilde gerçekleşmelidir.   Medikal

Almanca Yeminli Tercüme Nasıl Yapılır?

Hangi dilde olursa olsun tercüme hizmeti profesyonel bir anlayışla aşamalı şekilde gerçekleşir. Deneyimli editörler ve farklı aşamalardaki kalite kontrol işleminin yanı sıra, ekip olarak çalışan birçok uzman süreç içerisinde yer alır. Özellikle dünya çapında hem kurumsal hem de bireysel olarak önemli diller için çeviri çok daha yoğun şekilde gerçekleşmektedir. Bunlar arasında Almanca yeminli tercüme önemli bir yer tutar. Mutlaka profesyonel bir anlayışla konusunda tecrübe sahibi uzman tercüme bürosu bünyesinde destek alınması gerekmektedir. Her bir uzman kendi bölümü adına metin içerisindeki çalışmaları hatasız tamamlar.   Almanca Yeminli Tercüme   Almanca, tercüme bürosu bünyesinde en çok destek verilen ikinci dil olarak öne çıkar. Şüphesiz ilk olarak global dünyada ortak bir dil olarak öne çıkan İngilizce en fazla çevirinin yapıldığı dildir. Ancak bununla beraber Almanca yeminli tercüme hizmeti oldukça yoğun şekilde ele alınıyor. Dünya çapında uluslararası kalite standartlar