Ana içeriğe atla

NOMOFOBİ


Psikologlar tarafından bugüne kadar tespit edilmiş 400’ün üzerinde farklı fobi bulunmaktadır.Bunlardan biri ve en güncel olanı neredeyse herkes için sorun haline gelmiş diyebileceğimiz ‘nomofobi’dir.
 Teknolojinin her geçen gün neredeyse takip edilemeyecek hızla  gelişmesi, toplumsal ve bireysel yaşamımızda yeri doldurulamayacak kadar hayatımızın merkezi haline gelmesine sebep olmuştur. Bireyler günlük yaşantılarında örneğin;hastanelerde,iş yerlerinde, okullarda ve benzeri yerlerde yapması gereken işlelerini artık kolaylıkla sosyal platformlarda bulunan aplikasyonlar aracılığıyla tüm işlerini sadece birkaç dokunuşla  halledebilir durumdadırlar. Metro-metrobüs-otobüs gibi toplu taşıma araçlarını beklerken, araçta seyir halinde iken bile sosyal görüşmelerine ya da iş faaliyetlerine ya da emlak işlerine hatta alışveriş yapabilir olmuşlardır.
Bu imkanlara sahip olmamızı sağlayan ya da bir diğer değiş ile bizi bu duruma getiren rolü en büyük olan araç ise cep telefonlarımızın akıllı hale gelmesi ile ortaya çıkan -smart phone- yani  akıllı telefonlardır. Sınırsız imkanlar topluluğu haline gelen telefon günlük  hayatımızı kolaylaştırır hale gelmiş olduğu için bu imkanlardan yoksun kalma durumu ya da düşüncesi bile bizleri rahatsız eder hale gelmiştir. Telefonların sağladığı imkanlara ulaşamama korkusundan dolayı kişilerde psikolojik bir rahatsızlık meydana gelmektedir. Akıllı telefonlara olan her işi halledebilme ve eğlenebilmekten kaynaklanan  düşkünlük yaratmaktadır.  Bu durum zorunlu bir ihtiyaç haline gelmesini tetiklemiştir. Düşkünlük ve zaruri ihtiyaç haline gelmiş olan akıllı cep telefonlerı ise zamanla bir çeşit bağımlılık yaratmaktadır.
Toplumdaki gözlem ve deneyimlere dayalı olarak, cep telefonlarının yetişkin bireylerde olduğu gibi çocuklarda da günlük yaşamlarını idame ettirmelerinde ihtiyaç duydukları bir araç haline gelmiştir. Çocukların bu üstün teknolojik aletle  gün içerisinde sıklıkla etkileşime geçtikleri gözlemlere dayanarak söylenebilir. Günümüz ailelerine baktığımızda ebeveynlerin çocuklarına telefonla vakit geçirirken süre kısıtlaması yapmadıkları görülmektedir. Çocukların telefonu  kullanım nedenleri genelde  eğlence amaçlı bir kısmı da daha eğitici, öğretici ve sanatsal amaçlarla kullanmaktadırlar. Ailelerin günümüzde zaman zaman çeşitli nedenlerle kendilerinin de çocuklarını telefonlarına yönelttiklerini söyleyebiliriz.
Ailelerin kendi çocuklarını dijital teknolojilere yönelttikleri durumlara örnek olarak;oyalamak, eğitici içerik izletmek, çocuğun istenmeyen yerde engellenemeyen davranışına engel olması için susturma ve ödüllendirme amaçlı olarak kullanmaktadırlar.
Connecticut Üniversitesi’nde araştırmacı olarak görev yapan David Greenfield bu bağımlılığı İngilizce dilinde No Mobile Phone kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen Nomophobia (Nomofobi) kelimesi ile tanımlamıştır.
Bu fobik durum kişilerin telefonlarına erişemediği ya da kaybettiğini düşündüğü zamanlarda sıkıntılı bir davranış göstermeleriyle  ya da telefonları yanlarındayken bile sık sık cep telefonlarının yerinde olup olmadığını kontrol etme arzusu  ile belirginleşmektedir. Akıllı telefonlarına erişim sağladıkları zaman kişiler kendilerini eksik olan parçalarının dolmuş olduğu duygusuna kapılarak iyi hissedeceklerdir. Bir süre sonra telefonlarına daha da bağımlı hale gelmektedir. Bu sebepten dolayı  kişiler telefonlarına olan düşkünlüklerini kontrol altına almayı öğrenmelidirler. Eğer yapamıyorlarsa bir uzmandan yardımıyla psikoterapi desteği ile bu durumu kolaylıkla kontrol altına alabilirler.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Su Falı Nedir Ve Nasıl Bakılır?

    Su Falı Nedir Ve Nasıl Bakılır? Astroloji bilimine göre bakılabilcek çok sayıda fal çeşidi vardır. İnsanların gelecekte ne olacağını ve yaşanacakları merak etmesi, falların meydana çıkmasını sağlamıştır. Fal meraklılarının en çok merak ettiği konulardan biri ise,  su falı nedir   sorusudur. Su falı, dünyada bakılan en zor fal türleri arasında yer alır. Bu fala bakmak oldukça zordur. Bu nedenle su falına herkes bakamaz. Bakanlar ise, genellikle bir ayet, hüddam ve esma hadimi yolu ile bakar. Bu fala bakan kişinin kalbinin temiz olması gerektiğine inanılır.    Su Falı Nasıl Bakılır?   En çok ilgi duyulan   astroloji falı   su falıdır. Su falına bakmak için bir derin kaba su koyulur. Suyu fala bakacak kişinin doldurması çok önemlidir. Çok fazla ışık olmayan hatta olabildiğince karanlık bir alanda fala bakmaya başlanır. Fala başlamadan önce istediğiniz bir şey için niyet etmeniz gerekir. Örneğin işe gireceksem suya ay doğsun gibi bir niyet etmeniz gerekir. Daha sonra fala bakan kişinin

İlaç Prospektüs Tercümeleri Nasıl Yapılmalıdır

Söz konusu tıbbi alan olduğu zaman çeviri çok daha önemli noktaya ulaşmaktadır. Özellikle tıbbi terimler ile beraber ilaçların nasıl kullanılacağına dair doğru çeviri hayat kurtarıcıdır. Bilindiği üzere her ilaç içerisinde prospektüs bulunur. İlaçların yan etkilerine ve kullanımı gibi belli başlı bazı bilgileri hastaya detaylı şekilde sunar. Genel olarak tek parça kağıttan oluşan bu kılavuz için, Türkçe üzerinden çeviri büyük öneme sahiptir. Zira mevcut kurallara uyularak tüketilmesi gereken ilaçlar için, tercüme bürosu bu konuda rehber görevi üstlenmektedir.   İlaç Prospektüs Tercümeleri   Çeviri dünyası için en ciddi şekilde ve detaylı olarak ele alınması gereken alanlardan biri olarak tıbbi tercüme gelmektedir. Söz konusu sağlık olduğu için prospektüs üzerindeki yan etkiler ya da kullanım gibi tüm unsurlar hatasız şekilde çevrilmelidir. Bu doğrultuda Kaynak dil ile hedef dil arasında yapılacak olan aktarım, anlam kayması olmadan hatasız şekilde gerçekleşmelidir.   Medikal

Almanca Yeminli Tercüme Nasıl Yapılır?

Hangi dilde olursa olsun tercüme hizmeti profesyonel bir anlayışla aşamalı şekilde gerçekleşir. Deneyimli editörler ve farklı aşamalardaki kalite kontrol işleminin yanı sıra, ekip olarak çalışan birçok uzman süreç içerisinde yer alır. Özellikle dünya çapında hem kurumsal hem de bireysel olarak önemli diller için çeviri çok daha yoğun şekilde gerçekleşmektedir. Bunlar arasında Almanca yeminli tercüme önemli bir yer tutar. Mutlaka profesyonel bir anlayışla konusunda tecrübe sahibi uzman tercüme bürosu bünyesinde destek alınması gerekmektedir. Her bir uzman kendi bölümü adına metin içerisindeki çalışmaları hatasız tamamlar.   Almanca Yeminli Tercüme   Almanca, tercüme bürosu bünyesinde en çok destek verilen ikinci dil olarak öne çıkar. Şüphesiz ilk olarak global dünyada ortak bir dil olarak öne çıkan İngilizce en fazla çevirinin yapıldığı dildir. Ancak bununla beraber Almanca yeminli tercüme hizmeti oldukça yoğun şekilde ele alınıyor. Dünya çapında uluslararası kalite standartlar