Ana içeriğe atla

TUS Nedir Nasıl Hazırlanmak Gerekir

  

TUS Nedir Nasıl Hazırlanmak Gerekir

Tıp fakültelerinde okuyan bir çok öğrenci için merak konusu olan TUS Tıpta Uzmanlık Sınavı nedir? Yani kısaca TUS Nedir? sorusu aslında mesleğini icra eden hekimler de olmak üzere tüm TIP dünyasını ilgilendiriyor. Her yıl 10-13 bin arası adayın katıldığı TUS yani uzun adıyla Tıpta Uzmanlık Eğitimine Giriş Sınavı, her yıl ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde gerçekleşmektedir. Peki TUS Tıpta Uzmanlık Sınavı Nedir? Yazımızda TUS Sınavı hakkında genel bilgi verirken sınavın kapsamı ve sınava kimlerin katılabileceği konularına da kısaca değineceğiz.

Eğer Tıp fakültesinde okuyorsanız ya da bitirmiş ve uzmanlığınızı seçmek üzere hazırlık yapıyorsanız mutlaka TUS’u duymuşsunuzdur. ‘Tıpta Uzmanlık Sınavı’ ya da yapılan son değişiklikle ‘Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’ olarak bilinen TUS, Tıp fakültesi mezunlarının uzmanlık eğitimi için gereken branş seçme sınavıdır. Sınava hazırlık, kimler girebilir, sınav ne zaman yapılıyor gibi sorularınız varsa sizi bu içeriğimizde bilgilendiriyoruz.

Akademik sınavlar arasında en zor sınavlardan biri olan Tıpta Uzmanlık Sınavı, Temel Bilimler ve Klinik Bilimler olmak üzere, sabah ve öğleden sonra yapılan iki oturum şeklinde düzenlenmiştir.

Bilindiği gibi Tıp Fakültesi eğitimini tamamlamış olan herkes Pratisyen Hekim ünvanı alır ve mezun olur. Herhangi bir tıp bölümü için uzmanlık eğitimi almak isteyen doktorlar, uzmanlık sınavını başarıyla geçtikten sonra tercihlerine göre Tıp Fakülteleri, Sağlık Bakanlığına bağlı Eğitim ve Araştırma Hastaneleri veya Adli Tıp Kurumunda 3 ila 6 yıl arasında değişen sürelerde uzmanlık eğitimi alabilir ve eğitimin sonunda Uzman Doktor olabilirler.

Her yıl Nisan ve Eylül aylarında iki sınav yapılır ve başvurular sınavdan yaklaşık iki ay kadar önce başlar. Başvuru tarihleri basın yayın organları ile kamuoyuna duyurulur.

1987 yılından beri devam eden Tıpta Uzmanlık Sınavı 2012 yılına kadar sadece Ankara’da yapılıyordu. 2012 yılından itibaren Ankara, İstanbul ve İzmir’ de yapılan sınava her dönem 14.000 ile 16.000 arasına başvuru yapılıyor.

Mezun olmuş bir hekimin uzmanlık tercihinde bulunabilmesi için ÖSYM tarafından kabul edilmiş dil sınavlarından birinden (YDS, YÖKDİL, TIPDİL) en az 50 puan alması gerekmektedir.

Tıpta Uzmanlık Sınavına Tıp Fakültesi mezunu her hekimin girme hakkı vardır. Ayrıca intern doktorlar da dahil olmak üzere Tıp Fakültesi öğrencileri de sınava girme hakkına sahiptir. Ancak bu kişiler tercih verme haklarını fakülteyi bitirdikten sonra kazanabilirler. Bunlara ek olarak eczacılık, kimya, veterinerlik, biyoloji veya tıbbi biyoloji öğrencileri veya mezunları da TUS’a girebilme hakkına sahiptir. Fakat bu grup sadece Temel Bilimler sınavına girebilir ve Temel Bilimler puanlarına göre açılan temel bilimler kontenjanlarına yerleşebilirler. Klinik Bilimler sınavına sadece Tıp bölümü mezunları girebilir.

 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Su Falı Nedir Ve Nasıl Bakılır?

    Su Falı Nedir Ve Nasıl Bakılır? Astroloji bilimine göre bakılabilcek çok sayıda fal çeşidi vardır. İnsanların gelecekte ne olacağını ve yaşanacakları merak etmesi, falların meydana çıkmasını sağlamıştır. Fal meraklılarının en çok merak ettiği konulardan biri ise,  su falı nedir   sorusudur. Su falı, dünyada bakılan en zor fal türleri arasında yer alır. Bu fala bakmak oldukça zordur. Bu nedenle su falına herkes bakamaz. Bakanlar ise, genellikle bir ayet, hüddam ve esma hadimi yolu ile bakar. Bu fala bakan kişinin kalbinin temiz olması gerektiğine inanılır.    Su Falı Nasıl Bakılır?   En çok ilgi duyulan   astroloji falı   su falıdır. Su falına bakmak için bir derin kaba su koyulur. Suyu fala bakacak kişinin doldurması çok önemlidir. Çok fazla ışık olmayan hatta olabildiğince karanlık bir alanda fala bakmaya başlanır. Fala başlamadan önce istediğiniz bir şey için niyet etmeniz gerekir. Örneğin işe gireceksem suya ay doğsun gibi bir niy...

İlaç Prospektüs Tercümeleri Nasıl Yapılmalıdır

Söz konusu tıbbi alan olduğu zaman çeviri çok daha önemli noktaya ulaşmaktadır. Özellikle tıbbi terimler ile beraber ilaçların nasıl kullanılacağına dair doğru çeviri hayat kurtarıcıdır. Bilindiği üzere her ilaç içerisinde prospektüs bulunur. İlaçların yan etkilerine ve kullanımı gibi belli başlı bazı bilgileri hastaya detaylı şekilde sunar. Genel olarak tek parça kağıttan oluşan bu kılavuz için, Türkçe üzerinden çeviri büyük öneme sahiptir. Zira mevcut kurallara uyularak tüketilmesi gereken ilaçlar için, tercüme bürosu bu konuda rehber görevi üstlenmektedir.   İlaç Prospektüs Tercümeleri   Çeviri dünyası için en ciddi şekilde ve detaylı olarak ele alınması gereken alanlardan biri olarak tıbbi tercüme gelmektedir. Söz konusu sağlık olduğu için prospektüs üzerindeki yan etkiler ya da kullanım gibi tüm unsurlar hatasız şekilde çevrilmelidir. Bu doğrultuda Kaynak dil ile hedef dil arasında yapılacak olan aktarım, anlam kayması olmadan hatasız şekilde gerçekleşmelidir. ...

Profesyonel Çeviride Ele Alınması Gereken Hususlar Nelerdir

Tüm dünya ülkelerinin birbiriyle etkin iletişim kurabilmelerine olanak tanıyan günümüz teknolojisi sayesinde, güçlü bağlantı çeviri hizmetlerini çok daha önemli noktaya ulaştırdı. Başta farklı sektörler için kurumsal yapılan çalışmalar ile beraber, aynı zamanda bireysel olarak tercüme bürolarından destek elde edilmektedir. Tabii bu konuda ele alınması gereken pek çok farklı husus mevcuttur. Noter onaylı olarak yapılan süreç doğrultusunda aşamalı olarak gerçekleştirilen çeviri, ekip olarak farklı uzmanlık alanlarına sahip profesyoneller tarafından gerçekleşmektedir.     Çeviri İçin Ele Alınan Unsurlar   Bireysel ya da kurumsal düzeyde ele alınan çeviri konusunda, değişik unsurlar süreç içerisinde yer alır. Bu unsurlar dosya ve dokümanların hatasız şekilde ve zamanında tamamlanmasına olanak vermek için sürece dahil edilir.   - Kaynak dil ve hedef dilin aktarımı noktasında gramer, dillerin kültürü ve kelime yapısı,   - Koordinasyon uzmanı kapsamında pl...